Kontakta oss idag!
Dr Izabella Jawad - 072-23 04 070
Dr Claus Smed Sörensen - 073-801 60 50

PCOS


PCOS

Hos en del kvinnor är en eller båda äggstockarna fulla av små vätskefyllda blåsor, så kallade cystor, som har bildats av äggblåsor. Detta kallas polycystiska ovarier, PCO. Om man samtidigt med cystorna har en hormonrubbning kallas det för polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS. Det kan innebära att man till exempel har långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls.

Både PCO och PCOS kan man ha utan att märka det. Men PCOS kan till exempel göra att man går lätt upp i vikt eller har svårt att bli gravid. Man kan också få akne eller ökad kroppsbehåring av manlig typ, till exempel skäggväxt eller hår på bröstet.

Behandling

Det går inte att bli helt fri från PCOS men det går att behandla de besvär man får. För många som har övervikt och PCOS räcker det att gå ner några kilo för att återställa hormonbalansen och få igång menstruationerna.

P-piller, p-ring eller p-plåster kan användas för att framkalla regelbundna blödningar. P-piller brukar göra att behåringen minskar.

Om man har svårt att bli gravid kan man få igång ägglossningen med hjälp av läkemedel.

När ska man söka vård?

Om man har färre än fyra menstruationer per år, har fått ökad kroppsbehåring eller har svårt att bli gravid bör man kontakta en gynekolog.

Untitled 4

 

Varför välja oss?

  • Bäst service
  • Trevligt bemötande
  • Hög kvalitet
  • Lång erfarenhet
  • God tillgänglighet

Vi finns här

Dr Izabella Jawad

Storgatans Gynekologmottagning
Storgatan 12A
703 61 Örebro
072-23 04 070

Dr Claus Smed Sörensen

Storgatans Gynekologmottagning
Storgatan 12A
703 61 Örebro
073-801 60 50

Öppettider

Öppettider varierar. Vi erbjuder huvudsakligen eftermiddags- och kvällstider.