Kontakta oss idag!
Dr Izabella Jawad - 072-23 04 070
Dr Claus Smed Sörensen - 073-801 60 50

Vad är PMS?

PMS betyder att kvinna får humörförändringar och andra besvär dagarna före mens. PMS är en förkortning på premenstruellt syndrom. Att känna av PMS är vanligt. Vilka besvär PMS kan ge varierar från person till person. Man kan också känna av PMS olika mycket från månad till månad.

Vad är PMDS?

Vissa kan ha svår form av PMS. Då kallas det för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. På engelska heter det PMDD, Premenstrual dysphoric disorder. PMDS påverkar hela tillvaron mycket och kan bland annat göra att man hamnar i konflikter eller att man vill vara ifred och undviker att umgås med andra. Om man har PMDS kan symtomen vara så svåra ett de liknar en depression eller ångestsjukdom. Skillnaden är att vid PMDS försvinner besvären nästan genast när mensen kommer igång. Cirka tre till fem procent av alla kvinnor som har mens har PMDS.
PMS och PMDS brukar oftast börja strax efter ägglossning och försvinna när mensen kommer. Veckan efter mens har man oftast inga besvär.

PMS är troligen ärftligt. Har man en biologisk mamma som har PMS, är risken större att man själv får det.

Vissa kan få PMS redan i tonåren, men det är vanligast bland kvinnor som är över 30 år. För många blir PMS-besvären starkare om man har fött barn. När man kommer i klimakteriet och slutar få mens försvinner PMS.

Varför får man PMS eller PMDS?

Det är fortfarande okänt varför man får PMS eller PMDS. Men en sak som forskarna tror kan påverka är ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ned.När man har haft ägglossning ökar progesteron i kroppen. Om man inte blir gravid efter ägglossningen, minskar hormonet igen efter ungefär två veckor. Det är bara när man har haft ägglossning och progesteron bildas som man får PMS eller PMDS. Att man får det betyder att man är känslig för de ämnen som bildas när progesteronet bryts ned.

Behandling vid PMS och PMDS

Det är olika för olika personer vad som lindrar besvären vid PMS och PMDS. Därför får man pröva sig fram för att hitta det som fungerar bäst just för dig.

Läkemedel (tex p-piller) som gör att man inte får någon ägglossning kan också hjälpa mot PMS och PMDS. Men för vissa blir besvären värre av de hormoner som finns i preventivmedel.

En annan medicin som kan funka är vätskedrivande läkemedel som delvis blockerar effekten av vissa hormoner. Man brukar ta medicinen 1-2 veckor före mens.

En effektiv behandling mot PMDS är antidepressiva läkemedel. Då tar man dem antingen under perioden före mens då man känner av PMDS eller ibland behöver man ta medicinen dagligen. Om man tar antidepressiva läkemedel vid PMDS funkar de annorlunda mot om man skulle använda samma medicin vid en depression. Är man deprimerad kan det ta ett tag innan tabletterna verkar. Vid PMDS hjälper de oftast inom något dygn.

 

Varför välja oss?

  • Bäst service
  • Trevligt bemötande
  • Hög kvalitet
  • Lång erfarenhet
  • God tillgänglighet

Vi finns här

Dr Izabella Jawad

Storgatans Gynekologmottagning
Storgatan 12A
703 61 Örebro
072-23 04 070

Dr Claus Smed Sörensen

Storgatans Gynekologmottagning
Storgatan 12A
703 61 Örebro
073-801 60 50

Öppettider

Öppettider varierar. Vi erbjuder huvudsakligen eftermiddags- och kvällstider.